A máriatövis hatása az ALT-szintre
A máriatövis kiegészítők a silybum marianum növény magjaiból készülnek, amelyeket a történelem során is már számos helyen felhasználták a máj és az epehólyag betegségeinek kezelésére. Ez a növény máriabogáncsként, Szent Mária növényként, illetve vadon élő articsókaként is ismert. Tudni kell róla, hogy képes csökkenteni a megemelkedett ALt-szintet, de nagyon fontos, hogy mindig konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt ilyen célra el kezdjük használni a máriatövises kiegészítőket.
Sylimarin
A silymarin a máriatövis aktív vegyülete, ami befolyásolja a máj működését. A National Cancer institute szerint a silymarin képes stabilizálni a sejtmembránokat, így megakadályozza a toxinok bejutását a sejtekbe, illetve antioxidánsként is máködik. Ezenfelül a máriatövis serkenti a glutation-S-transzferáz felszabadulását, így növeli a glutation mennyiségét a sejtekben. A glutation egy olyan metabolikus enzim, amely antioxidánsként működik, és amely képes bizonyos toxikus anyagok hatását csökkenteni a szervezetben.
Alanin-aminotranszferáz
Az alanin-aminotranszferáz, vagy más néven ALT, egy olyan enzim, amelyet a májkárosodás meghatározására használnak. Ha az ALT megemelkedik a vérben, akkor krónikus májbetegségre, cirózisra vagy hepatitisre is lehet gyanakodni. Ezenfelül ezt szint alkalmas a májbetegségekből való felgyógyulás lekövetésére is: ha a kezelés eredményes, akkor az ALt visszakerül a normális szintre. A silymarinról kimutatták, hogy képes csökkenteni a megemelkedett ALT-szintet, tehát a krónikus májbetegségekkel szemben hatékonyan felveszi a harcot.
—————