2014.07.17 09:07

A tanulmányok megmutatják, hogyan csökkenti a vércukorszintet a máriatövis

A 2-es típusú cukorbetegség esetében nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a vércukorszintünk szinten legyen tartva. Egy iráni tanulmány kimutatta, hogy a máriatövis magokból kivont silymarin egy olyan antioxidáns, ami képes erre.
A kutatási eredményeket a Philotherapy Research folyóiratban tették közzé. A vizsgálat során 51 olyan betegek vizsgáltak két éven át, akik 2-es típusú diabéteszben szenvedtek. Az egész csoport folytatta a hagyományos antidiabetikus kezeléseket a kísérlet során és továbbra is megvizsgálták őket havonta. A résztvevők közül 25-en ezenfelül napi háromszor 200 mg silymarint kaptak, a többiek pedig placebot.
A máriatövissel kezelt csoport szignifikáns csökkenést mutatott a glikozilált hemogloblin szintben, az éhgyomri vércukorszintben és a vérzsír is csökkent bizonyos mértékig. A placebo csoportban ezek az adatok nem csökkentek.
“Nem tudom pontosan definiálni a máriatövis ezen hatásmechanizmusát, de a kísérlet világosan mutatja, hogy a silymarin fontos szerepet játszhat a 2-es típusú diabétesz kezelésében, mondta Fallah Huseini, a tanulmány vezető szerzője.
“A silymarinról úgy tűnik, hogy sokkal hatékonyabban ellenőrzi a vércukorszintet, mint a legdrágább cukorbetegség gyógyszerek, tette hozzá, sőt kihangsúlyozta azt is, hogy a máriatövis még a májat is védi, tehát semmilyen káros hatása nincsen a szervezetre, míg a diabéteszes gyógyszereknek lehetnek.

—————

Vissza


Elérhetőség

mariatovis