Gyógynövények a pH-szint helyreállításáért
Amikor rossz egészségi állapotban érezzük magunkat az annyira frusztráló és gyengítő lehet, hogy könnyű lehet megérteni, hogy egyesek miért kutatnak ilyen esetekben valamilyen csodaszer után. Az egyik legnépszerűbb elmélet szerint az optimális egészség elérhető és fenntartható egy kiegyensúlyozott diétával, amely segít a pH-egyensúlyt, tehát a savas és a lúgos állapot egyensúlyát fenntartani a szervezetben. Ez tehát megvalósítható az étrenddel, de bizonyos gyógynövényes kiegészítők is segíthetnek, ha felborul a harmonikus egyensúly. Persze a gyógynövényektől sem várhatunk csodát, ha túl nagy a gond.
Gyógynövények
A gyógynövényeket a gyógyászatban már több ezer éve használják minden kultúrában. Néhány olyan gyógynövényről, mint például a máriaövisről, már a modern orvostudomány is bizonyította a modern tudomány, hogy jótékony hatással van a szervezetre. Az állatkísérletek például világosan mutatják, hogy a máriatövis segít visszafordítani az alkohol okozta májkárosodást. Ezenfelül eredményesen használják fel a gombamérgezések kezelésére is.
A savas / lúgos mítosz
Egyes szakemberek és az alternatív gyógyászat hívei, valamint a természetgyógyászok állítják, hogy a pH-aszimmetria - kifejezetten az elsavasodás - számos betegség és gyulladás kiváltó oka lehet. Azonban ha bizonyos típusú élelmiszereket, vagyis lúgosító termékeket fogyasztva csökkenthetjük a sav mennyiségét a szervezetben. Az persze mindenképpen hatással van a szervezetre, hogy mit eszünk, de ezek az élelmiszerek lényegében csak a nyál és a vizelet savasságát befolyásolják, a szervezet alapvető pH-szintjére tulajdonképpen nincsenek hatással.
—————