Használd ki a máriatövis előnyeit
A máriatövis ma már igen sok bolt polcán jelen van, ráadásul ma már számos orvosi közösség is elismeri előnyös hatásait. A máriatövis használata már több, mint 200 évre nyúlik vissza, máj tonizáló hatása jól dokumentált. Ezenfelül ismert, hogy ez a gyógynövény eredményesen fokozza az étvágyat és segíti az emésztést. A májsejtekben antioxidánsként működik, ráadásul por formájában is beszerezhetjük, ezért könnyedén, az ételeinkre szórva is fel lehet használni.
A máriatövist azonban elsősorban nem az emésztés javítására használják, hanem azoknál a gyógykezeléseknél, amelyek célja a máj és az epehólyag problémák gyógyítása, például a sárgaságé, a cirózisé, a hepatitiszé és a különféle mérgezéseké. A máriatövis hatékonyan stimulálja az epe termelését, így egészségesebbé teszi az emésztést, miközben fokozza a májműködést is. A silymarin és a silibin a máriatövis két atóanyaga, amelyek a szervezetbe kerülve antioxidánsként máködnek, így segítenek megvédeni a sejtmembránokat az oxidatív károsodással szemben. E két vegyület védi a vörösvérsejteket a lipidperoxidációtól, illetve a hemolízistől is, ami a vörösvérsejtek egyfajta mérgezése.
A máriatövist a piacon az egyik legbiztonságosabb gyógynövénynek tartják, ami nem produkál mellékhatásokat. Ha felelősségteljesen használjuk, akkor az olyan enyhe mellékhatásokat is el lehet kerülni, mint a gyomorpanaszok vagy az enyhe hasmenés is, de fontos tisztában lenni azzal, hogy a máriatövisnek enyhe hashajtó hatása ismert.
—————