Hogyan fogyasszuk a máriatövis magokat?
A máriatövis magjait, mint minden más gyógynövény esetében, ehetjük nyersen vagy megfőzve is. A máriatövis magjának íze leginkább a len- vagy a kendermag aromájához hasonlít, azonban ezeknél némiképp kesernyés, mivel igen magas a silmyarin tartalma. A silmyarin a máriatövis azon hatóanyaga, aminek köszönhetően ez a gyógynövény májtisztítóként és antioxidánsként működik a szervezetben. A máriatövist - akár egyedi íze vagy gyógyászati előnyei miatt fogyasztjuk - számtalan módon lehet élvezni és könnyedén be lehet illeszteni az egészséges étrendbe.
A máriatövis magjainak feloldogozása
1. Adjunk nyers, egész máriatövis magokat a salátákhoz vagy a mixekhez és élvezzük roppanós textúráját.
2. Őröljük meg a magokat és adjuk hozzá a turmixunkhoz vagy keverjük bele a joghurtunkba.
3. Használjuk a máriatövis magokat mint kávét. Egy sütőlapra helyezzük a magokat majd 200 fokon pirítsuk meg őket 10 percen át. Várjuk meg, amíg kihűlnek, majd őrüljük meg a magokat, tegyük egy kávéfőzőbe és főzzünk belőle fekete italt.
4. A máriatövisből gyógynövény teát is készíthetünk. Őrüljük meg a magokat, majd adjunk hozzá egy pohár vizet és azt forraljuk így fel. Miután felforrt, hagyjuk állni 20 percen át, majd szűrjük át.
Tippek
Ha allergiásak vagyunk a parlagfűre, az articsókára, a körömvirágra, akkor érdemes elkerülni a máriatövist is, mivel ebben az esetben kiválthat nálunk allergiás reakciókat is.
—————